Nyheter

Corona, varför så olika

Skriven av: | Publicerad: | Kategori:

Corona eller covid-19 är så svårt att få grepp på. Experter säger så olika saker och mycket av vad som sägs kan inte vara sant för att det står diametralt motsatt i argumentation. Detta resulterar i att majoriteten av värdens befolkning inte vet vad som gäller. Visst, vissa experter är noga med att säga, ”vi vet inte riktigt” eller ”så vitt jag förstått” osv. Men vad vet vi och vad kan vi säga utan tvekan stämmer?

Smitta

Hur smittar covid-19? Vet vi det? Somliga vet mer än andra, naturligtvis men här verkar det som om experterna går isär, mycket.

Droppsmitta

Tidigt kom rapporter om att covid-19 smittar via så kallad droppsmitta. Det är nog ganska vedertaget att så är fallet. Droppar med virus i, från nysningar och hostningar smittar, det säger alla. Vår egen Folkhälsomyndighet, erkänner att covid-19 kan smitta via droppsmitta så också många andra smittinstitut världen över.

Indirekt Kontaktsmitta

Senare i pandemin så kommer det fram information om att covid-19 virus kan överleva på glatta ytor under ansenlig tid. I början pratades det om över en vecka sen krympte det och idag är det en halvtimme eller så. Vår egen Folkhälsomyndighet säger att det kan förekomma men vet inte hur länge covid-19 kan överleva på en yta men säger att det beror på temperatur, solljus mm. Folkhälsomyndigeten undrar också hur vida indirekt kontaktsmitta har någon egentlig effekt på smittspridningen men att det får fortsatta studier visa. WHO inkluderar indirekt kontaktsmitta som något som man ska vara uppmärksam på och att det är en möjlig smittväg.

Luftsmitta

Ingen tror riktigt på att covid-19 smittar via luften men WHO är medveten om uppmätta RNA av viruset i luften i rum där patienter med covid-19 vistats. Ingen vet om något fall där luftsmitta är den ända möjlighet till smitta.

Försiktighetsprinciper

Alla som någon gång har arbetat med eller ingått i någon form av säkerhetsarbete, behöver inte vara relaterat till smittsamma sjukdomar utan kan vara tillförlitlighet av maskiner eller underhåll av något slag. Alla dessa vet att det enklaste och oftast effektivaste redskap som finns är att vara konservativ, dvs välj ett säkrare alternativ före ett osäkrare. Tyvärr verkar det inte som om Folkhälsomyndigheten tillsammans med MSB har den erfarenheten. När man hanterar människors hälsa, väl och ve så ska man ta det säkraste alternativet. Det betyder dock inte att vi borde stänga ner Sverige som andra länder gjort utan att om det finns två sätt att lösa smittspridning på ska man ta det alternativ som är säkrast.

Wednesday April 8th, 2020
Äldre
© 2021 William och Mikael Kontakta oss